Mater, un film emoționant

Plecata sa isi realizeze toate visele in Germania, Jasna revine in Croatia pentru a o vizita pe mama sa Anka care rezista cu brio trecerii timpului, bolii si aspiratiilor celor din jur. Insa Anka, neincrezatoare si morocanoasa, tine sa fie autoritara cu Jasna chiar daca aceasta a ajuns deja la varsta adulta si nu accepta prezenta nimanui in jurul fiicei sale.

Jasna si Anka
Relatia dintre o mama si fiica sa poate fi excelenta. Insa, din pacate poate fi si una excrecabila. Atunci cand Jasna, in varsta de 40 de ani se prezinta la usa casei in care a crescut ne dam seama ca ceva s-a intamplat, ca Jasna are o problema. Jasna calatoreste spre satul din Croatia in care a copilarit din Germania unde locuieste de mai multiani, unde este casatorita si este mama a doi copii. A aflat ca mama sa este bolnava, sufera de cancer. Insa primirea nu este tocmai cea la care se astepta Jasna. Mama sa este lipsita de tandrete. Jasna va ramane doar cateva zile aici insa, o cadere suferita de Anka inainte cu o zi de intoarcerea sa in Germania si urmata de un scurt sejur in spital necesita o scurta perioada de reeducare la domiciliu.

Suspinul fiicei in momentul in care isi face intrarea in sufrageria mamei sale, mama sa, discutiile cu vecinii…camera se concentreaza in special asupra lui Jasna, Anka si vecinele acesteia sunt prezente uneori doar prin intermediul vocilor.

Pana la filmul Mater, comediana Daria Lorenci-Flatz era aproape necunoscuta publicului, in ciuda celor 20 de ani de cariera in spate, a avut parte doar de roluri secundare in rarele filme in care a jucat. Un alt rol important este al lui Anka, interpretat de Neva Rosic, o comediana in varsta de 85 de ani a carei cariera a inceput in 1958 si care a avut numeroase aparitii la televiziune.

Primul lung-metraj al realizatorului croat Jure Pavlovic este o reusita frumoasa.

Lasă un răspuns