Cu ce poți înlocui zahărul în alimentația ta?

Stiai că gustul pentru zahăr este unul înnăscut? Și da, avem nevoie de zahăr pentru a ne energiza rapid dar acest lucru ar trebui să se facă fără excese. Știai că există însă unele alternative foarte sănătoase la zahăr?

Organizația mondială a sănătății, OMS, a ajuns la concluzia că se consumă de trei ori mai mult zahăr decât avem nevoie. Riscurile legate de aceste excese sunt bolile precum diabetul, anumite tipuri de cancer, supraponderabilitatea sau problemele cardiovasculare. În mod ideal, zahărul ar trebui să reprezinte 10% din porțiile zilnice și să provină din fructe mai ales. Dar pentru a nu renunța la plăcere iată câteva alternative mai sănătoase.

Îndulcitorii cu un indice glicemic mai scăzut. Fiecare aliment are un IG. Cu cât acesta este mai ridicat, cu atât glucoza ajunge mai repede în sânge. Iată unele alimente care pot înlocui zahărul și care au un indice glicemic foarte scăzut:
– siropul de agave care seamănă cu mierea și care este ideal pentru diabetici.
– melasa neagră sau brută cu un gust pronunțat de lemn dulce și caramel.
– zaharul din floare de cocos . cel de Java este cel mai cunoscut.
– seva de kitul care seamănă cu un sirop.

Fructele și legunele care sunt dulci în mod natural. Fructele dulci cele mai bune sunt citricele care îți trezesc papilele gustative și care sunt delicioase caramelizate. Dar nu numai:
– nuca de cocos foarte dulce și parfumată care se poate folosi răzuită în rețete pentru un plus de exotism.
– sucul de mere, de coacăze sau struguri, cea mai bună alternativă pentru zahărul din deserturi.

Legumele dulci în mod natural precum sfecla roșie sau morcovii por aromatiza în mod discret prăjiturile de tot felul.

Ierburile aromatice sau mirodeniile pun cel mai bune în valoare preparatele tale. Scorțișoara pentru mere, vanilia sau anasonul pentru fructele exotice, busuiocul sau menta pentru fructele roșii… în deserturi poți înlocui ciocolata cu cacao și poți folosi semințe măcinate de piper de sichuan sau flori de sare.

Lasă un răspuns