Raw Food – de ce să mănânci crud, este așa la modă?

O tendinta culinara ce se impune deja de ceva vreme, raw food este cea care lauda meritele unei alimentatii crude sau preparata la o temperatura foarte scazuta pentru a se pastra toate beneficiile legumelor, mai ales. Explicatii in cele ce urmeaza.

Sting, Demi Moore, Uma Thurman sau Beyoncé, iata o multime de vedete care sunt adeptele unei alimentatii raw. Principiul sau? Sa consumi alimente sub forma lor bruta. Adio deci feluri de mancare cu prea mult sos, alimente conservate sau transformate, buna ziua salate, sucuri, supe si alte preparate mai degraba crude decat fierte.

Un regim la moda de ceva vreme, dar care nu este deloc nou. De fapt, in anii 1950 deja, in Statele Unite, acest regim si-a facut aparitia, atunci cand Ann Wigmore a promovat aceasta tendinta, convinsa de beneficiile plantelor si mai ales de iarba de grau.

De ce sa apelezi si tu la alimentele crude? Care este scopul acestui tip de alimentatie? Pastrarea beneficiilor produselor utilizate, precum vitaminele, care pot sa dispara in timpul fierberii, la fel si enzimele care ajuta la digestie.

Corpul nostru are propriul sau stoc de enzime, dar avem nevoie si de cele care se afla in alimente. Caldura, mai ales cea de peste 48 de grade, distruge unele enzime naturale. Corpul trebuie deci sa munceasca mai mult pentru a produce un numar suficient de enzime, un lucru care necesita multa energie,

Care sunt efectele acestui regim sau tendinte? Pentru adeptii Raw Food, acest mod de viata are doar beneficii. Pe langa faptul ca poate ameliora digestia, acesta ne intareste imunitatea si vitalitatea.

Este insa foarte importanta consultarea unui nutritionist inainte de a se schimba in mod radical alimentatia. Mai ales in cazul persoanelor care au un intestin sensibil si care pot risca sa se confrunte cu spasme sau cu balonari.

O alta precautie de care sa tii cont- foloseste mai ales produse bio. Si cat mai proaspete. Consumate crude sau preparate la o temperatura mai joasa, alimentele nu scapa de bacteriile care pot sa fie nefaste pentru sanatate.

Nu trebuie insa sa iti abandonezi in totalitate obiceiurile alimentare. Da frau liber imagintiei si prepara salate dulci si sarate, dar si sucuri smoothie, sucuri gaspacho, paste de legume, sushis, makis sau cele mai gurmande deserturi. De exemplu, fructul avocado este perfect pentru a prepara o tarta cu ciocolata. Poti miza de asemenea, si pe superalimentele precum acai sau spirulina.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *